Event Name Setmana de les matemàtiques
Start Date 24th May 2014
End Date 25th May 2014
Duration 2 days
Description

Exhibitions about crystallography and mathematics, along with activities for children, a wifi party and the construction of a big crystal will be held during the 10th Setmana de les Matemàtiques 2014.

Download the poster of the event 

------- 

La associació GAMMA, en col·laboració amb la Comissió Andorrana per a la Unesco, ha escogit l'any de la cristal·lografia 2014 com eix vertebrador de les seves activitats de la X Setmana de les Matemàtiques 2014.

Es conmemoren els 400 anys del descubriment de les simetries dels cristalls de gel a ull nu, per Kepler, els flocs de neu tenen geometria hexagonal i a la vegada els 100 anys del descobriment de la difracció dels raigs X, mitjantçant els quals vam poder mirar per primera vegada el món microscòpic de la materia.

Es va descobrir que l'atzar no existia a l'interior del diamant, que els atoms es col·locaven com si es tractés d'una paret de mahons, i que hi havia un ordre perfecte. L'espai mínim que ocupen les taronjes quan les enmagatzemen, també s'ordenen com una estructura cristal·lina cúbica, igual que els àtoms del diamant. 

El dissabte dia de matemàtiques al carrer, podrem gaudir de la construcció d'un cristall gegant, amb la mateixa estructura que el diamant, format por una xarxa de cubs. Ho farem amb gominoles i escuradents. Cada gominala, serà un vèrtex del cub, un àtom de carbó dolç. Això ens servirà per poder analitzar com són els diamants per dintre, com és una xarxa cristal·lina cúbica. I podrem deduir perquè el  diamant és el element més dur, i per això tan valuós.

També gaudirem dels pòsters de "L'any de la cristal·lografia 2014", de la Comissió Andorrana per a la Unesco, que ens expliquen totes les aplicacions importants de la cristal·lografia: des de la medicina, fins a la nanotecnologia, o nous materials, i que gràcies a aquestes estructures ordenades, tenen característiques molt valuosses i milloren els avenços tecnològics, com els components cada dia més petits i lleugers dels nostres dels nostres ordinadors.

Esperem que els joves i families, puguin gaudir dels  jocs i activitats d'aquesta festa  i aprenguin de una manera lúdica i pràctica els secrets que amaguen els materials. 

 


Location Sant Julià de Lòria
Andorra
Contact Armengol Jean-Michel
jmarmengol@andorra.ad
URL http://www.unesco.ad
Category other